HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

100% elektrische werkbouw

Bij bouwwerkzaamheden denk je misschien wel aan die zware, luidruchtige diesel slurpende machines, vrachtwagens, en aggregaten. Kortom, veel overlast. Maar dat kan tegenwoordig anders vinden Vitens, Enexis en BAM. De drie organisaties hebben de krachten gebundeld en zijn samen een proef gestart waarbij ze 100% elektrisch opereren bij werkzaamheden aan de rand van het natuurgebied bij de Lemeleberg. Van elektrisch materieel, tot speciale rijplaten en de opwek van zonne-energie. Alles wordt gedaan om de impact op de omliggende natuur tot een minimum te beperken.

Vitens: “Wij hadden voor dit jaar de vervanging van de drinkwaterleiding aan de Korteveldsweg in Lemele op de rol staan. Aangezien dit in een Natura 2000-gebied is, gelden er veel striktere voorwaarden, o.a. met betrekking tot uitstoot CO2 en stikstof. Voor ons was dit aanleiding om te zoeken naar een combipartner.” In het kader van ‘Wie heeft nog meer werkzaamheden op deze locatie in de planning staan en als we toch een flinke sleuf moeten graven, kan daar nog wel wat bij in’, is er in Enexis en uitvoerder BAM een samenwerking gevonden. “Zonde en onnodig als een half jaar later daar opnieuw gegraven moet worden natuurlijk.” André gaat op bezoek bij het project om te kijken of de plannen in de praktijk ook wel werken. Hoe zit het bijvoorbeeld met je energie-opwek tijdens een grijze, grauwe dag? Heb je dan wel genoeg energie-opwek om je materiaal aan de praat te houden of worden dan toch weer de dieselaggregraten aangeslingerd?

De uitdaging van Vitens, BAM en Enexis: emissieloos werken.

Meer weten?
Meer informatie over het project vind je hier (Vitens).