HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

10 jaar Het Groene Oosten: hoe staat Overijssel ervoor?

Al tien jaar zien we in Het Groene Oosten dat duurzaam leven niet suf of saai is, maar juist leuk en logisch. De elektrische Porsche of motorfiets testen met de politie, abseilen van windmolens, meelwormen proeven, boilers die door ramen vliegen en schieten op zonnepanelen. Maar ook verdiepende gesprekken met pioniers en grootschalige energieprojecten.

Mix van hernieuwbare energie
Overijssel is al volop aan de slag om stap voor stap energieneutraal te worden. Hierbij is een mix van energie nodig. Veel projecten zagen we in de afgelopen 10 seizoen al voorbijkomen. Zo hebben we gezien hoe woningen, scholen en bedrijfspanden werden geïsoleerd en voorzien werden van zonnepanelen en warmtepompen. En ook zagen we hoe hernieuwbare energie werd opgewekt uit zon, wind en biomassa.

Denk bijvoorbeeld aan het grootschalige zonnepark in Wierden-Enter waar we in 2018 waren. Of de windmolens in Nieuwleusen die in 2021 zijn gerealiseerd. De eerder geplaatste windmolens daar zorgde voor veel weerstand, maar de recent geplaatste varianten zijn zelfs op initiatief van de bewoners er gekomen.

Naast zon en wind hebben we ook nog biomassa. Met bijna 60% draagt bio-energie bij aan hernieuwbare energieopwekking in Overijssel. In 2015 waren we bijvoorbeeld bij de boeren in Noord-Deurningen die aan de slag wilden met de opwek van biogas middels de poep van hun koeien en een vergister. Anno 2024 hebben ze met hun coöperatie IJskoud zes operationele vergisters die een kleine miljoen m3 biogas produceren en daarmee twee aangesloten bedrijven van lokale energie. Verder willen ze dit jaar opschalen en ook kijken ze naar de mogelijkheden van groen gas.
Maar ook bijvoorbeeld de mestverwaardingsinstallatie van Twence, die werkt met varkensmest, zorgt ervoor dat uit mest waardevolle grondstoffen en energie wordt geproduceerd.

Innoveren en ontwikkelen
Ook kansrijke ontwikkelingen zoals elektrisch vliegen, de mogelijkheden van waterstof en geothermie brachten we in beeld. Met mooie projecten zoals de kassen in de Koekoekspolder die worden verwarmd via aardwarmte en de Smart Energy Hub op bedrijventerrein Hessenpoort.

Kortom, Overijssel is volop in transitie naar een energieneutrale provincie in 2050, waarbij een mix van hernieuwbare energie een cruciale rol speelt. Maar gaan we snel genoeg? Halen we de doelstellingen? Hoog tijd om in deze seizoenafsluiter met gedeputeerde Tijs de Bree te kijken: hoe staan we er nou eigenlijk voor in Overijssel?

Tijs de Bree: “We gaan in ieder geval niet snel genoeg, dat kun je wel stellen. We hadden het doel van 20% hernieuwbare energie in 2023 en energieneutraal in 2050. We hebben geconstateerd dat dat algemene doel niet zo goed gaan halen op deze manier. We kunnen beter kijken naar wat we echt kunnen doen in de praktijk.”

Het hele interview met Tijs de Bree zie je hieronder.
De tekst gaat verder onder de video.

Het Groene Oosten S10 – aflevering 12 met gedeputeerde Tijs de Bree (provincie Overijssel)

Regionale Energiestrategie (RES)
In de aflevering heeft Tijs de Bree het onder meer over afspraken die gemaakt zijn in het klimaatakkoord en de concrete projecten waar we in Overijssel op in gaan zetten de komende tijd. Deze plannen staan vermeld in een Regionale Energiestrategie (RES); ofwel een plan per regio. In Overijssel hebben we twee van zulke RES-regio’s: Regio Twente en Regio West-Overijssel. Meer informatie over deze regio’s en hun plannen vind je hier.

Leave a Reply