HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Huis verduurzamen

In het vorige seizoen van Het Groene Oosten liet huisfluisteraar Olaf Heinen via een luchtdichtheidstest zien dat het huis, uit circa 1930, van presentator André van der Zee ontzettend tocht. “Gefeliciteerd je woont in een bushok,” grapte Olaf destijds.


André: “Via het dak en allerlei andere kieren en gaten door het hele huis ging er allemaal energie verloren. Een enorme bak werk én geld om dat op te lossen. Maar gezien de maandelijkse energiekosten wilde ik toch proberen om mijn huis energieneutraal te krijgen. Samen met enkele experts die ik heb ontmoet tijdens de tien jaar dat ik Het Groene Oosten maak, waaronder aannemer Van Wijnen, zijn we aan de slag gegaan”.

En die verduurzaming van het huis begint bij biobased isoleren. Hierbij is gebruik gemaakt van vezelhennep. Familie van de bekende wietplant, alleen bevat deze plant nauwelijks THC, de werkzame stof van marihuana. Agrariër Willy Westenenk uit Raalte heeft 5,5 hectare vezelhennep ingezaaid en laat zien waarom deze plant zo geschikt is als isolatiemateriaal. Loraine Westerneng van GreenInclusive vertelt hoe zij boeren ondersteunen bij de teelt van biobased gewassen door ze perspectief te geven op een duurzaam verdienmodel.

Bekijk hieronder de hele reportage terug:

Benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? Op de website van de provincie Overijssel staan diverse regelingen vermeld. Of ga naar het energieloket in jouw gemeente en vraag naar de mogelijkheden.

Leave a Reply