HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Studenten en bedrijven innoveren mede dankzij Future Factory Twente

Bij de Future Factory Twente werken studenten samen met bedrijven aan diverse technische innovaties. In de gedeelde werkplaats, verbonden aan de Universiteit Twente (UT), delen vijf studententeams de apparatuur en kennis om samen versneld te innoveren.

Het DroneTeam Twente werkt aan een drone die ingezet kan worden voor humanitair werk. Het Green Team Twente wil middels het bouwen van een waterstofauto laten zien wat de immense potentie is van waterstoftechnologieën.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Het RoboTeam Twente hoopt met hun robots bij te kunnen dragen aan de innovaties op het gebied van robotica en artificiële intelligentie (AI). Het team van Electric Superbike Twente werkt aan een verwisselbaar accu-pakket dat toegepast kan gaan worden in de motorsport. En het team van Solar Boat Twente wil met hun boot gaan vliegen, ofwel ‘foilen’.

Volgens Atilla Kerpisci (voorzitter comité studententeam Universiteit Twente) is de kracht van deze werkplaats dat heel veel dingen bij elkaar komen: “De vraag naar talent, ook vanuit bedrijven, want die hebben behoefte aan technisch goed geschoolde mensen. Maar uiteindelijk ook interessante vindingen en ontwikkelingen, waarmee zij zelf ook hun business bedrijven.”

Je kent misschien nog wel de Lighyear, een auto die is voortgekomen uit de solarontwikkeling van een studententeam uit Eindhoven. In Twente is een soortgelijke doorontwikkeling. Alumni van de Electric Superbike Twente zijn namelijk het bedrijf Stern motorcycles opgestart, dat later dit jaar hun eerste motor op de markt gaan brengen: een volledig elektrische crossmotor. En die ontwikkeling is volgens oprichter Anne Bulten juist cruciaal voor het voortbestaan van de motorcross: “De sport licht behoorlijk onder vuur. We zien dat crossbanen sluiten, dat wedstrijden niet doorgaan, omdat er overlast is van het geluid. En wij zijn van mening dat als we nu niet verduurzamen in de sport, dat de sport straks niet meer bestaat!”

Belangrijke ontwikkelingen dus in Twente waar we vast en zeker meer van gaan horen.

Leave a Reply