HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

‘Pulled pork’ van biologische bananenschillen

De banaan is een populair stuk fruit in Nederland. In de rubriek ‘Groene Vlogger’ ontdekt Willemijn de Jonge wat je allemaal nog kan met een biologische bananenschil: “Ik lees dat je er je schoenen mee kan poetsen, je kan het gebruiken voor een gezichtsmasker…” En het schijnt dat je de schil ook kunt eten*. En dat wil Willemijn wel eens testen.

Groene Vlogger Willemijn eet biologische bananenschillen! (Het Groene Oosten, 2024)

Recept ‘pulled bananenschil’

Het recept heeft Willemijn van Libelle en is als volgt:

Ingrediënten:

  • Schillen van drie biologische bananen
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel rookaroma
  • 1 theelepel barbecue kruidenmix
  • halve theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel agavesiroop of honing
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1/4 ui
  • zout en peper naar smaak
  • broodje om de pulled pork op te doen
  • Optioneel sla, tomaat en humus ter garnering

Bereidingswijze:

  • Was de bananenschillen
  • Kook de schillen 15 minuten (zodat ze zachter worden en minder bitter), en giet de schillen af (maar bewaar het kookvocht)
  • Marineer met de kruiden.
  • Bak de uitjes en voeg de bananenschillen toe.
  • Voeg een scheutje kookwater toe voor extra vitaminen en een sappigere pulled pork
  • Beleg het broodje met pulled pork en vul naar eigen wens aan met garnering.
  • EET SMAKELIJK!

*Het Voedingscentrum adviseert bij het eten van een bananenschil te kiezen voor de biologische variant, want: “de wet voor resten bestrijdingsmiddelen gaat ervan uit dat je de bananenschil niet eet. Wil je toch koken met bananenschil? Kies dan voor biologisch.”

Leave a Reply