HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Bier en afvalhout dragen bij aan klimaatneutraal Overijssel

In aflevering 1 van het 10e seizoen Het Groene Oosten is presentator André van der Zee op bezoek bij bierbrouwerij Grolsch waar ze hard op weg zijn om een klimaatneutrale brouwerij te worden. Die ambitie willen ze in uiterlijk 2030 gerealiseerd hebben. Dat betekent dat alles rondom de productie van hun biertje duurzaam moet.  

Zo wordt er op het gebied van verpakkingen: 

  • Gebruik gemaakt van dun karton i.p.v. plastic bij de six-packs bier.  
  • En de nieuwe kratten voor de groene flesjes voor 98% gemaakt van de oude kratten en zijn 100% recyclebaar. 

En op het gebied van vervoer: 

  • Rijden de vrachtwagens op biodiesel, wat zorgt voor circa 90% minder CO2-uitstoot. 
  • En een pilot van vrachtwagen op zonnepanelen wordt momenteel uitvoerig uitgetest. 

Maar misschien is de belangrijkste pijler om klimaatneutraal te worden: slim omgaan met je energieverbruik. Daar heeft het bedrijf een stappenplan voor. Susan Ladrak, Sustainability Manager Grolsch: “De eerste stap is dat we vanaf 2020 elektriciteit van windmolens hebben, groene elektriciteit. En de tweede stap is het hete water dat we krijgen van Twence, wat we nodig hebben voor het afvullen van de biertjes en het verwarmen van de gebouwen.”  

Bij Twence wordt niet-herbruikbaar afvalhout omgezet in biomassa in de vorm van stoom en water. “Het B-hout wat niet meer gerecycled kan worden, werken we nog een keer op. Dus de schroeven en spijkers halen we eruit en we verkleinen het voordat het de oven ingaat. In de oven wordt het verbrand bij een temperatuur van 800 à 900 graden,” legt Leendert Tamboer (manager development Twence) uit.  

In de wand van de oven zitten buizen waar water mee verwarmd wordt en uiteindelijk via een warmteleiding getransporteerd wordt naar woonwijken en bedrijventerreinen in Hengelo en Enschede. En zo komt het dus ook bij Grolsch terecht.  

Vervolgens wordt via de warmtewisselaar van de brouwerij het warme water gemengd met het water uit de brouwerij. En het afgekoelde water van Twence verlaat vervolgens de fabriek om via een leidingnetwerk bij De Marssteden en de stadsverwarming van Enschede uit te komen.  

  

Repo ambitie klimaatneutrale Grolsch

En wat levert dit hele proces allemaal op zul je je afvragen? “Dat scheelt ongeveer 5.500 ton CO2-emissie. En dat is ongeveer evenveel emissie als 1800 huishoudens op jaarbasis bij het verstoken van aardgas,” aldus Susan.  

Maar dat is nog niet alles: op de locatie van de Enschedese brouwerij wordt ook zelf biogas gemaakt, waarmee bewoners in Boekelo hun huizen kunnen voorzien van energie. En dit doen ze om die klimaatneutrale-ambitie in 2030 te verwezenlijken, “en het liefst nog eerder dan 2030” als het aan Susan ligt.