HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Groene Vlogger tip: handen wassen met koffieprut

Uitvinder Wim Haamke uit Zwolle heeft een tip voor jou om je handen nog schoner te krijgen. Het enige wat je nodig hebt is zeep en een beetje koffieprut.

Het werkt heel simpel. Als je smerige handen hebt die niet alleen schoon worden met zeep, voeg een beetje koffieprut toe en tadaa: je handen zijn schoon.

Nu denk je vast: handen wassen met alleen zeep is toch voldoende? Vaak wel, maar niet altijd. Soms worden je handen zo smerig dat alleen zeep niet voldoende is. Denk bijvoorbeeld aan werken in je tuin. Of als je rode bieten hebt gesneden. Je wast je handen en er blijft nog een rode waas over.

Dat is nu dus verleden tijd! Door de schurende werking en de olie die in de koffieprut zit, kun je je handen brandschoon krijgen. Wim laat zien hoe het werkt.

Zeepje met kofieprut

Wil je nu niet elke keer keer zeep en los koffieprut met elkaar moeten mengen? Ook daar heeft Wim iets op bedacht:
koop een stukje zeep in de winkel, verwarm het (op laag vuur) in een pannetje tot het vloeibaar is, voeg 10% koffieprut toe en laat de zeep in gewenste vorm weer uitharden.

Hoe is Wim op dit idee gekomen?

“Tijdens mijn vakantie in Italië was ik te gast bij de ouders van mijn vriend Emilio. We kwamen elke avond met zijn allen bij elkaar in de sfeervolle eetkamer. Aan het einde van de dag kwam meneer Zambon thuis van zijn werk. Hij was de hele dag in de weer geweest met het gieten en schuren van werkbladen of vloeren van Granito. Het was vies en stoffig werk en als hij thuis kwam zat hij van top tot teen onder het grijze stof.

Op een dag zag ik hem zijn handen wassen. Hij pakte een handje koffieprut en deed er een paar druppeltjes vloeibare handzeep bij. Door de scrubbende werking van de koffieprut werden zijn handen weer super schoon.”

Dank voor het delen van de tip Wim!