HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Weesfietsen krijgen een tweede leven

Je herkent het vast wel: fietsen die al dagen, weken of misschien al wel maanden in de fietsenstalling op het station blijven staan. Staat een fiets meer dan 14 dagen in een stationsrek, dan wordt het een ‘weesfiets’. In Zwolle haalt Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) jaarlijks duizenden weesfietsen op in opdracht van de gemeente Zwolle.

Meer dan 50% van deze afgedankte fietsen worden vernietigd of verscheept over zee. Deze weesfietsen krijgen nu een tweede leven dankzij de sociale werkplaats DOCK24 en de startup Roestug. Elk oud barrel kan worden omgetoverd tot een betrouwbare stalen ros.

Wist je dat als je je fiets kwijt bent, je eerst kunt kijken op verlorenofgevonden.nl?
Daar staat de fiets 8 weken op vermeld. Wordt die niet opgehaald, dan wordt de fiets bijvoorbeeld verkocht of gedoneerd aan een goed doel (zoals DOCK24 in Zwolle).

Meer weten?
Roestug
DOCK 24