HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

“De heide is zoveel meer dan alleen die mooie paarse bloemetjes.”

André trekt bij het ochtendgloren samen met schapenherder Anita Wichers en haar schaapskudde over de Archemerberg, in de gemeente Ommen. Terwijl Anita vertelt over hoe zij van model uiteindelijk schaapherder is geworden, grazen de wollige beesten vrolijk verder om te voorkomen dat de heide veranderd in bos. “Het zijn onze maaimachines, maar we vinden het ook mooi dat de mensen er van kunnen genieten.”

Schapenherder Anita met haar hond (foto: Het Groene Oosten)

Naast de inzet van schapen wordt het heideveld ook gemaaid, gezaaid en soms verbrand om het cultuurhistorische landschap te behouden. Samen met ecoloog Mark Zekhuis van Landschap Overijssel ontdekt André de ecologische geschiedenis en biodiversiteit van het landschap. Mark vertelt op bevlogen wijze over de plant- en diersoorten die hier voorkomen. “De heide is zoveel meer dan alleen die mooie paarse bloemetjes. Als wij het hebben over een heideterrein, dan bedoelen wij de gemeenschap, dus allerlei verschillende planten samen. En dat gaat om jeneverbessen, dennen, jonge berken en grassen horen ook zeker op een heideterrein thuis.”

Ecoloog Mark Zekhuis (foto: Het Groene Oosten)

Bekijk hieronder hoe bevlogen Anita & Mark een inkijkje geven in het heidebeheer van Landschap Overijssel in de omgeving van Ommen.

Meer weten?
Kijk op: https://www.landschapoverijssel.nl/heidelandschap