HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Natuur- en waterbeheer langs de IJssel met waterbuffels

In de uiterwaarden bij Diepenveen, prachtig gelegen aan rivier de IJssel, ligt Boer’n Buffel Keizersrande. Een biodynamische boerderij met meer dan tachtig Aziatische waterbuffels die een actieve rol spelen in het natuur- en waterbeheer. Eigenaren Olivier en Emma verruilden begin dit jaar samen met hun dochtertje de binnenstad van Haarlem voor deze bijzondere 200 ha locatie die zij pachten van landgoedorganisatie Stichting IJssellandschap. In opdracht van Rijkswaterstaat en provincie Overijssel zijn zij samen verantwoordelijk voor het natuur- en waterbeheer. 

Judith Snepvanger (algemeen directeur IJssellandschap): “Wij hebben de opdracht om het gras kort te houden, zodat het water goed kan stromen. En om hele mooie natuur te realiseren. De IJssel gaat meer fluctueren en zal een regenrivier worden. Dus hoe de IJssel de natuur hier gaat beïnvloeden, daar moeten we voor open staan en flexibel in zijn. En dat samen met de prachtige natuurwaarden die we hier al gemaakt en gebouwd hebben de afgelopen 12 jaar, daar gaan we mee aan de slag samen met Boer’n Buffel. ” 

Op Keizersrande vindt een gesloten kringloop plaats, wat betekent dat er geen mest en krachtvoer aangevoerd mag worden. Deze waterbuffels zijn daarmee de geschikte nieuwe bewoners, aangezien zij “heel goed presteren op natuurgras,” legt Olivier uit. “Dus wat hier staat, eten ze op. En ze maken er niet meer of minder melk van. De buffel laat zich liever niet al te veel ophaasten met voer en doet alles op z’n dooie akkertje. Go with the flow, zoals wij er ook mee omgaan,” vult Emma aan.  

De waterbuffels zorgen door het grazen op natuurgras ook voor verschillende vegetatiehoogtes waar de weidevogels gek op zijn en er ook diverse kruiden tot bloei komen. In de winter wordt het grasland vrij kaal gehouden, zodat water gemakkelijk door het gebied kan stromen.  

Reportage Natuurderij Boer’n Buffel Keizersrande

Keizersrande is een openbaar terrein waar men (gratis) kan recreëren middels de wandelpaden. Om te zorgen dat Emma en Olivier ook van alle bedrijvigheid kunnen leven, krijgen ze voor het natuurbeheer een onkostenvergoeding. Denk hierbij aan het onderhoud van de wandelpaden, het knippen van de hagen en grasmaaien. Verder is er op het erf een vakantiewoning gerealiseerd waar bezoekers langer dan een wandeling kunnen genieten van de prachtige omgeving. En tot slot is er de productie van melk en vlees wat verkrijgbaar is via onder meer de boerderijwinkel op het erf.  

Dus ben je in de buurt van Deventer, maak dan zeker een stop bij Keizersrande om te genieten van de rust, ruimte en natuur langs de IJssel. Ook met de hond is het een ideaal wandelgebied. Wel één verzoek: “Geniet ervan, maar hondje aan de lijn, want één op de acht honden is besmet met Neospora en dat veroorzaakt onder onze dieren abortus.  

Meer informatie: