HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Een bijenhotel maken; zo simpel is het

Taeke de Jong is hobby imker en hij wil de bijen redden. En dan met name de wilde bijen. “De honingbij is toch een verschil met de wilde bij. De honingbij die wordt geholpen door de imker waar nodig, maar de wilde bij die vlogt overal rond, als het goed is. En dat willen we graag zo houden, graag nog meer.”

Wist je dat…de bij verantwoordelijk is voor 75% bestuiving van alle voedingsgewassen? Bijvoorbeeld vruchten die jij ook eet.

Waarom hebben de bijen het zo moeilijk?
Volgens Teake hebben met name de wilde bijen het niet zo gemakkelijk. Dit komt door onder meer het gebrek aan voedsel, een huisvesting probleem en diverse ziektes, zoals de varroamijt.

En daarom tijd om in ieder geval één probleem op te lossen: het huisvesting probleem. Dus handen uit de mouwen, aan de slag! We gaan aan bijenhotel maken.

Benodigdheden bijenhotel
– bamboestokken (of andere materialen waar gaatjes in kunnen)
– omhulsel voor de bomboestokjes (bijv. een oude theepot, vogelhuisje of bloempot)
– klei / leem
– zaag
– Eventueel aanvullend: een blok hout en een boor

Stappenplan bijenhotel
1. Zaag de bamboestokken in stukjes (op lengtes van ongeveer 10 centimeter).
2. Vul de achterkant van de stokjes met klei.
3. Zet de stokjes vast in het omhulsel (met bijvoorbeeld ook de klei).
4. Herhaal dit met een aantal potjes.
5. Vind je dit te veel werk, pak dan het blok hout. Boor met een boormachine hier gaatjes in van 3 tot 8 millimeter.

Tot slot: maak hier samen é´én groot huis, of beter gezegd dus een hotel, van en hang het op in je tuin. Bij voorkeur gericht op het zuiden, heerlijk op het zonnetje.

Meer weten?
Ook Milieucentraal heeft nog een paar leuke tips om de bijen in je eigen tuin te verwelkomen. Klik hier voor meer informatie.

Wil je nog meer weten? Wist je dat je bij Landschap Overijssel een workshop over bijvriendelijk tuinieren kunt volgen? Klik hier voor meer informatie.