HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Landgoed Twickel een stap dichter naar energieneutraal landgoed

In aflevering 5 van Het Groene Oosten zijn we op landgoed Twickel. Het landgoed, dat bijna zeven eeuwen oud is en 4.500 hectare groot, heeft een nieuwe stap gezet richting een energieneutraal landgoed. In 2019 waren ze al een eind op weg dankzij een houtgestookte ketel en een horizontale warmtewisselaar.

Archief: reportage landgoed Twickel Het Groene Oosten (2019)

De nieuwe stap is de bouw van een biomeiler; een composthoop bestaande uit minimaal 70% verse houtsnippers die door micro-organismen wordt afgebroken tot compost. De warmte die deze grote composthoop levert, wordt gebruikt om de kassen te verwarmen. Het is vooral een proef.

Gert Jan Tijans, projectleider bouw Stichting Twickel, legt uit hoe de deze methode hen helpt een stap naar energielandgoed brengt: “De locatiekeuze is gevallen bij de monumentale kas ‘het iron house’ in de moestuin, omdat hier beide producten (compost en warmte) gebruikt kunnen worden. De compost kan gebruikt worden in de moestuin en de warmte kan gebruikt worden als verwarming van de kas ‘het iron house’. En de gasketel stookt bij indien nodig, wanneer de warmtevraag van de kas te groot is bij koude dagen.

De houtsnippers die na 2 jaar werking van de biomeiler zijn gecomposteerd, worden daarna elders in de moestuin neergelegd en omgezet om na te composteren. Dit proces heet “koud composteren”. Grotere zichtbare organismen, zoals wormen, breken de compost verder af tot een bruikbare compost. Deze compost kan in de moestuin gebruikt worden, maar ook als bodemverbeteraar op landbouwgrond om het organische stofgehalte te verhogen.”

Landgoed Twickel een stap dichter bij energieneutraal landgoed

Er bestaan verschillende vormen en manieren om een biomeiler te bouwen. Bij Twickel hebben ze gekozen voor een wandconstructie bestaande uit wapeningsgaas zonder folie in een ovale vorm en dat is niet zonder reden, vertelt Gert Jan: “Het rendement zal iets lager zijn dan met folie, maar het ziet er optisch mooier uit in deze monumentale omgeving.”

Meer weten over de verduurzaming van Twickel?
www.twickel.nl

Leave a Reply