HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Nieuwe trend uitvaart: resormeren

Begraven, cremeren, het zeemansgraf of je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Dat zijn de keuzes in Nederland na je dood. En daar komt wellicht een vijfde keuze bij, genaamd resomeren.

Resomeren (of bio-cremeren) betekent “oplossen in water”. Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene op een duurzame manier teruggegeven aan de natuur. Door middel van een alkalische vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken. Na afloop van het proces blijft er een volledig steriele, waterige vloeistof en compleet schoon wit poeder over.

Het voordeel van resomeren is dat het veel minder milieubelastend is. Er is geen CO2-uitstoot, er is minder ruimte nodig en er wordt geen gebruik gemaakt van gas.

Minister Kajsa Ollongren van Buitenlandse Zaken heeft advies gevraagd van de gezondheidsraad en wil een wetswijziging op de Wet op de lijkbezorging, zodat de keuze om het lichaam te laten resomeren binnenkort mogelijk is.

Dat de uitvaartbranche niet stilstaat blijkt ook uit de mogelijkheid om tijdens je uitvaart je geliefden te kunnen toespreken als hologram, ofwel een driedimensionale video. Presentator André van der Zee onderzoekt de nieuwe trends in de ooit zo traditionele uitvaartbranche.

Item resormeren – Het Groene Oosten

Meer weten?
– Over resormeren: Uitvaartverzorging Yarden
– Hologrammogelijkheden: Here We Holo