HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Eerst werkende Smart Energy Hub van Nederland in Zwolle

Op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle noord heeft Klimaatgeneraal Tom Middendorp onlangs de eerst werkende Smart Energy Hub (SEH) van Nederland geopend. Een SEH is een slim energienetwerk waarbij aangesloten bedrijven de opwek, het verbruik en de opslag van energie op elkaar afstemmen via een zogenaamd balanceringsplatform.

Klimaatgeneraal Tom Middendorp is vooral blij met de samenwerking die tot stand is gekomen vanuit de noodzaak. Bedrijven vragen zich af hoe ze kunnen vergroenen, waarbij de netcongestie omzeild kan worden en bedrijven gewoon kunnen blijven functioneren en zelfs groeien. “Heel Nederland zit bijna op slot, omdat de netten overbelast worden.”

De bedrijven Tiem, Axxor en Zehnder zijn als eerste aangesloten. Presentator André van der Zee ging bij hen langs om te ontdekken hoe de energie met elkaar wordt gedeeld en hoe je zo’n slim netwerk op kunt zetten. Voor Axxor biedt de samenwerking in deze SEH een uitkomst legt Martijn Pietersen (Supply Chain Manager bij Axxor) uit: “Met de teruglevering congestie die er nu is, krijg ik het niet voor elkaar om energieneutraal te worden alleen met PV-sets. En door samen te werken lukt dat wel.” En bij Zehnder Group ligt het hele dak van hun fabriek in Zwolle vol met 3500 zonnepanelen. Waar ze voorheen de energie alleen maar terug leverden op het net, wordt de energie nu ook slim gedeeld met de buren op het bedrijventerrein. En ook bij Tiem biedt deze samenwerking uitkomst, omdat teruglevering binnen hun eigen energiecontract niet lukte maar middels de SEH wel.

Het project in Zwolle is één van de kopgroep projecten in Nederland en zelfs de eerste Smart Energy Hub die op deze manier gaat werken. De SEH kan namelijk ‘realtime’ verbruik en opwek meten en dit op elkaar afstemmen via een balanceringsplatform. Hierdoor kan meer duurzame opwek aan het stroomnet worden geleverd en worden vraag, aanbod en opslag van stroom beter op elkaar afgestemd. Tom: “Als de ene een piek heeft en de ander een dal, dan kun je elkaar opheffen. Dan blijf je binnen een gezamenlijke bandbreedte die je hebt afgesproken. Er zit ook een heel stuk software aan vast om dat te reguleren, waardoor bedrijven veel minder snel gestoord worden door de beperkingen van het net.”

De hele manier van energielevering gaat in de toekomst ook veranderen volgens de Klimaatgeneraal: We gaan naar een situatie toe waarbij iedere burger en ieder bedrijf zowel een producent als een afnemer van energie wordt. En ieder gebouw, ieder huishouden wordt ook een soort energiesysteem waar je ook energie kan opslaan.”

Op Hessenpoort in Zwolle is nu dus een werkend model ontwikkeld dat mogelijk op meerdere plekken in Nederland een oplossing biedt voor de netcongestie.

Meer informatie:
https://www.nieuweenergieoverijssel.nl

En Living Labs voor Smart Energy Hubs (Oost NL)

Leave a Reply