HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Niet recyclen, maar upcyclen

In de aflevering van deze week laat Maurice Beijk, alias Rentmeester 2050, zien wat upcyclen betekent. “Normaal gesproken eindigen gebruikte stoeptegels als granulaat, dus dat is downcyclen. Maar voor de bouw van dit bedrijfspand zijn de tegels naar de sociale werkvoorziening gegaan, waar ze met een hogedrukspuit schoon zijn geblazen, vervolgens zijn gehalveerd met een pneumatische knipper en gebruikt als buitenmuur. Dat is upcyclen.” 

Vol trots staat Maurice bij het bedrijfspand van bouwbedrijf Reinteninfra in Borne waar 80% van de gebruikte materialen afkomstig is uit reststromen van de sloop. Bij deze bouw speelde ‘design by coincidence’ een belangrijke rol: “Het toeval gaat mede bepalen hoe het gebruik er uitziet.”

Nieuwbouwplaats in Borne waar o.a. stoeptegels zijn verwerkt in de gevel

Terwijl André en Maurice rondlopen, raakt Maurice niet uitgepraat over het hergebruik van de materialen. Hij weet ook precies waar alles vandaan komt.

Zo vind je buiten:

  • dakpannen afkomstig van het voormalig gemeentehuis van Weerselo
  • de gevel met oude stoeptegels van schoolpleinen van gemeente Borne
  • opsluitbanden van gemeente Enschede
  • straatzand afkomstig uit de eigen bergingsvijver
  • straatstenen op de parkeerplaats van het koopmansplein in Assen
  • een terrasraam van gemeente Assen
  • en natuursteentegels uit Rijssen

Maar ook binnen is deze hele manier van bouwen en materiaalgebruik doorgetrokken. Zo zijn de binnenkozijnen en tapijttegels afkomstig van Rabobank Zeist, is het tapijt gemaakt van petflessen en oude visnetten, is een deel van het hout van Stichting Twickel, maar ook hout afkomstig uit voormalig Oost-Duitsland en de betonnen binnentrappen zijn afkomstig van Erasmus M.C. Dat er een beschadiging aan de trap zit, neemt Maurice voor lief: “Misschien moeten we ook accepteren dat in een circulaire wereld niet de ideale Instragram-wereld is. Ik vind het juist zo mooi dat het zich tekent.”

Meer info over het nieuwbouwproject in Borne en Maurice Beijck als Renmeester 2050 vind je op: www.rentmeester2050.nl

Leave a Reply