HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Tegel eruit, groen erin

Tegels in de tuin, een parkeerplek naast het huis of stenen pad naar de voordeur: ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland is ‘versteend’. In een tuin met tegels wordt het ‘s zomers veel warmer dan in een beplante variant. Daarnaast kan het water niet goed weg, wat leidt tot wateroverlast. Én het slinkt het leefgebied van dieren en planten. Veel gemeenten proberen via diverse initiatieven tuineigenaren te stimuleren hun tuin groener te maken. Denk aan het ‘NK tegelwippen’, gratis groenpakketten of zelfs de tegeltaxi die de tegels bij je thuis ophaalt. De oproep is dus aan iedereen: haal die tegels uit je tuin en stop groen erin.

In aflevering 3 van Het Groene Oosten gaat presentator André van der Zee samen met tuinexpert Evelien (Holsto Tuinen en Buitenleven) aan de slag in een voortuin in Olst. Evelien: “Het maakt niet zoveel uit wat je in tuin zet. Je moet gewoon beginnen. Wist je dat de maximale warmte van tegels ongeveer rond de zestig graden is en de maximale warmte van de plant dertig graden?”

Een paar tips & tricks van Evelien:

  • Alles wat uit een pot komt kun je het hele jaar aanplanten. Hoogzomer is niet ideaal, maar maar sept/okt of juist vlak na de winter zijn optimale momenten.
  • Als je aanplant zorg dan dat de grond even hoog is als de bovenkant van je plantje. Zet je planten niet in het gele zand, maar zorg dat het in de aarde staat. 
  • Wees niet bang voor een beestje of een bruin randje aan de plant. Dat is de natuur. Wij mensen hebben ook wel eens een pukkeltje die vanzelf weggaat of blijft zitten. Da’s de natuur en hoeft niet te betekenen dat je in moet grijpen. We moeten er ook een beetje vanaf dat de plant er perfect uit moet zien, luisjes willen ook wat lekkers eten. En als je die luis laat zitten komt er een ander beestje langs om hem op te eten, en dat beestje is weer een vijand voor nog veel vervelendere beestjes. Doordat die vijand nu in je roos zit durven die andere beestjes niet langs te komen, dus is je roos op natuurlijke wijze beschermt. Toppie toch?
  • Elke plant heeft een naam, als je nou een tuinboekje maakt van een oud schoolschriftje ofzo, dan kun je daar de etiketten inplakken en schrijven waardie staat. Als er een keer iets uitvalt weet je precies wat je nieuw moet kopen en je kunt ook elk jaar weer even opzoeken wat je met de plant aan moet als je twijfelt of je iets moet doen. Veel planten hebben overigens helemaal geen zorg nodig hoor, die redden zich ook wel zonder jouw hulp. 
  • Leg de lat niet te hoog, ga gewoon aan de slag en accepteer het als het niet perfect eruit ziet. Je eerste pannenkoek slaagt meestal ook niet zo goed als de tweede. Staar je niet blind op grondsoorten, zon/schaduw want de meeste planten doen het wel op de meeste soorten grond en ook wel in de schaduw én in de zon. Alleen als je echt heeel veel zon hebt of heeel veel schaduw dan merk je vanzelf wel dat planten het er niet leuk vinden. Vervang ze dan door wat beters en vraag je tuincentrum om advies. 
  • Denk bijvoorbeeld aan een klimplant tegen de muur of schutting, maar ook een fruitstruik is leuk én lekker. Check bij het tuincentrum wel even of de plant tegen de Hollandse winter kan. Misschien kunnen ze meedenken wat je het beste aan kunt planten.
  • En natuurlijk wil je het liefst planten waar geen gif op zit, daar zijn insecten het meest bij gebaat. Kies daarom voor een biologische plant, dan weet je zeker dat je goed zit. Je herkent dat aan onder meer het groene SKAL logo.
  • Met oude tegels kun je hele mooie strakke borderverhoging maken. of juist een rommeliger stapelmuurtje waar beestjes in kunnen kruipen. Zet ze op marktplaats als gratis af te halen en je bent ze meestal ook wel kwijt. 

Veel plezier met het vergroenen van je tuin!

Leave a Reply