HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Ecologisch baggeren

In Borne ontdekken we de term ‘ecologisch baggeren’. Vijvers slibben dicht door onder meer organische materialen als bladresten en uitwerpselen van dieren die zich ophopen op de bodem van een vijver. Als dit een bepaalde dikte heeft bereikt, kan het negatieve gevolgen hebben als vissterfte en zuurstofdepletie; een gevaarlijk laag zuurstofniveau voor het leven in de vijver.

“Dit wil je niet en dan is het de normaalste gang van zaken om een vijver met mechanische apparatuur leeg te halen. Alleen dan zet je de hele vijver op de kop en je lost de oorzaak van het probleem niet op,” legt ecologisch adviseur Jasper ten Berge uit. En dus worden kleiballen met micro-organismen in de vijver gegooid die de sliblaag gaan opeten en de vijver weer in balans moet brengen.

Ecologisch baggeren

Meer info: www.bijdeoorsprong.nl

Leave a Reply