HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Slapen in de kou

In de zesde aflevering van Het Groene Oosten is presentator André van der Zee bij de Sheltersuit Sleep Out in Enschede. Ongeveer honderd mensen sliepen buiten op het Willem Wilminkplein. Een solidariteitsactie met daklozen in Nederland. Het was niet alleen maar slapen: verschillende muzikanten kwamen langs, onder wie Alain Clark. De opbrengst van de actie werd gebruikt voor de productie van Sheltersuits.

De Sheltersuit is een wind- en waterdichte jas waaraan aan de onderkant een slaapzak kan worden geritst. De Sheltersuit is gemaakt van ge-upcyclede slaapzakken die voornamelijk geproduceerd worden door statushouders die hierdoor een kans krijgen om mee te doen in de maatschappij.

Volgens het CBS (2023) telde Nederland begin vorig jaar ruim 26,5 duizend daklozen, in de leeftijd van 18 tot 65 jaar. Het idee van de stichting achter de jassen is ontstaan doordat een bekende van Bas Timmer, oprichter en ontwerper van de stichting, als dakloze kwam te overlijden door onderkoeling. “Ik vind dat iedereen warmte en een mooi pak verdiend, ongeacht je financiële situatie. Zodra je mensen een pak geeft die er heel erg mooi uitziet en ook speciaal voor hen gemaakt is, bloeien ze op en creëer je eigenwaarde. En dat heeft iedereen nodig.” Inmiddels heeft de stichting al aan ruim 21.500 mensen producten uitgedeeld over de hele wereld.

Sheltersuit Sleep Out

Met de Sleep Out-actie is uiteindelijk € 164.856,- opgehaald. Met dit bedrag kan Sheltersuit Foundation:
– 550 mensen voorzien van een Sheltersuit
– 4400 uur aan werk creëren
– 1790 kilogram restmateriaal upcyclen

Een prachtig resultaat!
Meer weten? Kijk op: www.sheltersuit.com

Leave a Reply