HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Circulair wonen

In aflevering 8 van Het Groene Oosten zien we hoe in de circulaire en natuurinclusieve wijk Olstergaard (Olst) diverse woningen worden gerealiseerd.

Zo laat Marjolein Jonker (oprichter Stichting Tiny House Nederland) zien hoe zij al ruim een jaar in haar Tiny House woont. In de winter woont ze op 24m2 en bij de zomerdag wordt haar woning vergroot met haar aansluitende kas tot 50m2. Als ambassadeur van de tiny houses schrijft Marjolein over haar ervaringen via de blog ‘Marjolein in het Klein’ en heeft ze een boek uitgebracht (Van Droom Naar Realiteit), waarin ze stap voor stap uitlegt hoe je het voor elkaar krijgt om in zo’n mooi compact/mini huisje te wonen

Verderop in de wijk komen we oude bekende Roelof Vossebeld tegen, die woningen maakt van stroboxen. Roelof vossebeld legde enkele jaren geleden al eens uit hoe hij huizen maakt van stro:

Het Groene Oosten – Strobox (seizoen 6, 2018)

Nu ruim 5 jaar verder zijn er heel wat ontwikkelingen gemaakt. In de wijk Olstergaard heeft Roelof met zijn bedrijf zes woningen gerealiseerd, variërend in groottes.

Een nieuwe speler in de markt van duurzame huizenbouwers is Tala. Zij ontwerpen en bouwen houten huizen, die prefab gemaakt worden en in één dag geplaatst. Deze woningen bestaan voor 90% uit biobased materialen, waaronder massief hout, houtvezelisolatie en een houten gevelbekleding. Daarnaast zijn de woningen modulair en energie-arm, wordt regenwater opgevangen en zijn er voorzieningen aangebracht voor vogels en vleermuizen.

Het Groene Oosten – Circulair wonen in de wijk Olstergaard

Leave a Reply