HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

De veranderingen in het klimaat hebben grote gevolgen voor onze leefomgeving. Zo hebben we te maken met planten en dieren die hier van nature niet voorkomen, maar toch de overhand nemen. Een voorbeeld daarvan is de eikenprocessierups. Door de toenemende temperatuur en te weinig natuurlijke vijanden in mei en juni kan de eikenprocessierups goed overleven in Noord-Nederland. En met de grote hoeveelheid eiken is er voedsel in overvloed.

De grote hoeveelheid eikenprocessierupsen geeft overlast vanwege de gevaarlijke brandharen. Wist je dat één processierups wel 700.000 brandharen heeft?! Gelukkig kun je preventieve maatregelen nemen die de komst van natuurlijke vijanden stimuleren, waardoor jij weer zonder jeuk kunt genieten van de natuur.

Het Groene Oosten – Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups in Zwolle e.o.

Preventieve maatregelen
Preventieve maatregelen zijn het stimuleren van natuurlijke vijanden, zoals de mezen en sluipwespen, door het ophangen van broedkasten voor vogels (o.a. mezen) en het inrichten van de omgeving van eiken met bloemenmengsels waar sluipwespen op afkomen. Op de website van Milieucentraal worden meer tips gedeeld voor het natuurlijk bestrijden van deze rups en wat je moet doen bij overlast. Ook bestaat er een kennisplatform over deze harige rups waar je meer informatie kunt vinden.

Leave a Reply