HET GROENE OOSTEN

10 jaar duurzame televisie

Mini-masterclass moestuinieren

Mensen leren zelf hun groente te verbouwen. Omdat het scheelt in de portemonnee, maar vooral ook omdat het heel gezond en leuk is. In aflevering 9 laten de Groene Juffen uit het Oosten zien dat een eigen moestuin maken een makkie is. Terwijl presentator André van der Zee een mini-masterclass krijgt, is collega-coach Kirsten (samen met een cursist) iets lekkers aan het maken met de verse producten uit de moestuin.

Presentator André van der Zee krijgt mini-masterclass moestuinieren van Groene Juf uit het Oosten Marije Woertman

De Juffen Marije Woertman en Kirsten Mees ten Oever zien vaak dat mensen enthousiast beginnen, maar zodra onkruid begint te groeien en alles overwoekerd, men toch weer afhaakt. Middels een mini-masterclass geven zij tips & tricks hoe je een succesvolle start maakt, welke materialen je nodig hebt, maar bovenal welke groenten je in welk seizoen kunt zaaien en oogsten.

Om het moestuinieren tot een succes te maken, hebben de juffen een stappenplan die je op weg helpt:

STAP 1: Denk goed na wat je zelf eet en begin daar dan mee
Marije: “Kijk binnen je gezin wat jullie groenten-, fruit- kruidenfavorieten zijn, maak een lijstje en kijk of je de zaden kunt vinden. Begin met de wat makkelijke groenten, zoals radijs en bietjes die wat minder temperatuurgevoelig zijn. Begin daarna pas met de moeilijker groenten, zoals prei waar vliegen gek op zijn, kolen of tomaatjes waar je snel een ziekte in kan krijgen.”

STAP 2: De materialen
Handige materialen om te hebben:
potjes en bakjes met deksel: Verzamel potjes en bakjes van verschillende dieptes en groottes, misschien wat bakjes met dekseltjes. Druivenbakjes, tomaten emmertjes zijn handige bakjes en fungeren meteen als mini kasje. Dit is erg handig voor het zaaien van kleine zaden en later om je zaailingen in te verpoten.
kweekhuisjes en zaaitrays
gieter en een plantenspuit (en eventueel een regenton via Markplaats of een kringloopwinkel)
bloemenschaartje, voor het knippen van kleine bloemen en dahlia’s
kruidenschaartje, handig voor het knippen op onhandige plekken, maar ook stimuleert knippen de groei van je kruidenplanten
snoeischaar, voor alle overige snoei- en knip werkzaamheden in je tuin
lijstje van zaden (uit stap 1)

Extra tip: Boekje ‘Van Zaaien tot Oogsten’

STAP 3: AAN DE SLAG
– Een bed kaderen (of hoeft dat tegenwoordig niet meer zo strak en netjes?)
– Voorbereiden voordat je gaat zaaien:
Marije: “Zorg dat de bedden onkruidvrij zijn, licht geharkt en bewaterd, zodat de grond mooi vochtig is voor de zaden. Dit helpt bij het ontkiemen van de zaden. En haal alleen het groen weg van je ongewenste planten en laat de wortels in de grond zitten van de groenten die er nog staan. Deze zullen zorgen voor een web van kleine kanaaltjes en holtes. Hierdoor zal het grondwater makkelijker de grond in gaan. Samen met lucht, zijn dit de ideale omstandigheden om je favoriete plantjes in te laten wortelen en groeien.”

STAP 4: ZAAIEN MAAR 
Marije: “Zaai wat meer, zodat de beestjes in de natuur er ook van kunnen snoepen. Want welke trucjes er ook zijn om dat te beperken, het zal altijd gedeeld worden. En soms komen ook niet alle zaden op. Zo hou je voldoende zaailingen over van je favoriete groente.”

STAP 5: “MET DE NATUUR MEEBEWEGEN” 
Voer onderhoud uit (zoals onkruid weghalen of water geven), maar laat de natuur ook zijn gang gaan.


STAP 6: OOGSTEN & GENIETEN MAAR

Meer tips? Kijk dan hieronder de hele mini-masterclass in Het Groene Oosten terug:

Het Groene Oosten – Mini-masterclass moestuinieren met de Groene Juffen uit het Oosten

Zelf ook moestuincoach worden en net als de Groene Juffen uit het Oosten deze kennis overdragen aan anderen? Bij het IVN kun je hiervoor een opleiding volgen.

Leave a Reply